Moderne executives moeten vooroplopen bij de digitale transformatie van hun organisatie. Opvallend is dat de meeste van hen op sociale media nauwelijks zichtbaar zijn voor de klanten, werknemers, aandeelhouders of de industrie. Soms een like of een voorzichtig commentaar onder een post van een medewerker maar daar blijft het dan ook bij.

Hoe ga je als executive zorgen dat je op de platformen waar alle stakeholders zich oriënteren en meekijken structureel relevant bent?

Dat social media steeds groter en krachtiger wordt zien we overal. Het hebben van bedrijfsaccounts, een social media marketing, actieve salesteams en medewerkers inzetten om content te delen hebben een grote impact het online succes van een organisatie.

Veel organisaties en executives vergeten echter de waarde van de online zichtbaarheid van leiders op sociale media te incasseren.

Natuurlijk kunnen veel vooraanstaande executives aarzelen over de mogelijke risico’s en het schaden van de bedrijfsreputatie of het maken van een fout als het gaat om een actieve online aanwezigheid. Voorzichtigheid is natuurlijk altijd belangrijk maar social media is waardevoller dan ooit voor executives om het gesprek aan te gaan, kennis te delen, het merk te versterken, talenten te binden en commerciële kansen te benutten!

Niet doen is een groter risico

Voor veel organisaties kan het idee dat leidinggevenden actiever zijn op social media een beetje intimiderend zijn. Nogmaals, verwijzend naar de intro, zouden ze zich zorgen kunnen maken over de schade die het zou kunnen aanrichten als er iets lasterlijks of merkschadelijks wordt gedeeld.

Uit de gegevens blijkt echter nog steeds dat de risico’s van geen leiderschap op social media schadelijker zijn. En het laat zien welke impact een executive heeft om een bedrijf te kunnen laten groeien, de omzet te verhogen en het vertrouwen van het publiek te laten toenemen. Een aantal onderzoeksresultaten van @socialmediatoday:  

 • 82% van de consumenten zijn eerder bereid interactie aan te gaan met een organisatie waar de CEO en het management team actief zijn op social media
 • 77% van de consumenten koopt eerder van een bedrijf waarvan het management team actief is op social media
 • 78% van de professionals geeft aan voorkeur te hebben om te werken bij een organisatie waarvan het management team actief is op social media

Voordelen van actief zijn op social media als executive

Helpt eigen thought leadership uit te breiden

Hoewel er voordelen zijn voor het bedrijf dat ze vertegenwoordigen, vergroten leidinggevenden wanneer ze op sociale media zijn ook hun eigen thought leadership.

Dit kan helpen bij het opbouwen van hun eigen nalatenschap en toekomstige professionele kansen die waardevol voor hen kunnen zijn op persoonlijk niveau. Bovendien kan het hun leiderschapsvaardigheden versterken en nieuwe strategieën toepassen door meer contact te maken met hun publiek.

Voegt empathie toe en maakt leiderschap menselijk

Wanneer executives en managementteams zichtbaar zijn op social media, begint het de leidinggevenden te humaniseren. Dit betekent dat het publiek ziet dat er “echte” mensen zijn met echte inzichten die het bedrijf leiden.

Vaak kan er sprake zijn van wantrouwen jegens bedrijfsleiders of een gevoel van cynisme, maar door online niet als een zakelijke robot te klinken, helpt het om meer empathie te creëren voor hen en het merk dat ze vertegenwoordigen.

Betere manier om met het publiek te communiceren

Wanneer leidinggevenden actief zijn op social media, hebben ze direct betere toegang tot het publiek.

Het is een geweldige manier om transparant te zijn voor iedereen en toegankelijker te zijn voor klanten, werknemers, prospects en toekomstige medewerkers. Dit kan helpen om meer geloofwaardigheid en vertrouwen op te bouwen, niet alleen voor de managementteams, maar voor de hele organisatie.

Geeft een bedrijf een concurrentievoordeel

Op dit moment zijn de meeste bedrijven actief op sociale media, of het nu gaat om bedrijfspagina’s of betaalde sociale advertenties.

Wanneer executives structureel actief zijn op social media, vergroot dat het potentiële bereik en is de inhoud persoonlijker en meer organisch. Dit kan er ook toe leiden dat meer werknemers namens het bedrijf creëren en delen door de voorbeeldrol van een executive.

Maar dit alles geeft organisaties een concurrentievoordeel. Meer mensen die het merk, product of diensten zien, en executives in contact komen met alle stakeholders via social media. Er is een impact op het merksentiment, hoe mensen leiderschap zien en meer geneigd zijn om zaken te doen met een bedrijf, voor die executives willen werken of het bedrijf willen aanbevelen aan anderen.

Direct waardevolle feedback van mensen krijgen

Naast het kunnen communiceren van specifieke berichten, is social media ook een geweldige manier om feedback te krijgen over een bedrijf, product of aangeboden diensten.

Hierdoor kunnen executives meer te weten komen over hoe zij en het merk worden bekeken, welke problemen kunnen worden aangepakt en hoe zij aspecten van het bedrijf kunnen verbeteren. Het is een van de beste manieren om potentiële problemen op te lossen, problemen aan te pakken en het bedrijf zelfs een hoop geld te besparen.

Elke grote leider weet dat ze nog veel kunnen leren, groeien en naar de consument moeten luisteren. 

Een plek om hun netwerk te laten groeien en relaties op te bouwen

Voor veel executives in een leidinggevende functie kan het moeilijk zijn om nieuwe professionele relaties op te bouwen. Maar social media is een gemakkelijke plek om dit te doen.

Het is de snelste manier om in contact te komen met andere executives, mentoren en toekomstige medewerkers en om gesprekken te ontwikkelen die kunnen helpen bij het runnen van een bedrijf en team.

Manieren om andere bedrijfsleiders en toekomstige leiders te inspireren

Ten slotte zijn leidinggevenden op social media een geweldige manier om toekomstige leiders en degenen die later in hun carrière een team willen leiden, te inspireren en te onderwijzen.

Het is een manier om iets terug te doen, een inspiratie te zijn en anderen te onderwijzen en dit terwijl ze hun eigen netwerken nog steeds uitbreiden. Executive thought leadership kan gunstig zijn voor hun reputatie en die van het merk.

 Dus hoewel het waar kan zijn dat werknemers nog steeds meer betrouwbare informatiebronnen zijn dan leidinggevenden, is het nog steeds noodzakelijk dat executives deelnemen aan het gesprek en waarde toevoegt aan hun branche die oog in oog staat met hun werknemers en collega’s op social media.

Het is tenslotte een winnende combinatie voor marketing, sales, branding, werving en algemeen vertrouwen.

Tips voor executives op social media

Misschien heb je een leidinggevende functie, c-suite, VP of directie of misschien wil je je leidinggevenden helpen op social media, deze tips zullen je helpen om aan de slag te gaan en grip te krijgen.

Voor sommigen zal het gemakkelijker zijn om connecties en volgers op te bouwen en voor anderen zal het tijd kosten. Maar zoals je in de vorige paragrafen hebt gelezen, zijn leidinggevenden op social media van belang. En onthoud altijd: succesvol zijn en worden op sociale media is een marathon en geen sprint!

Welke doelen wil je als executive behalen op social media

Het is cruciaal om duidelijk te hebben welke doelen een organisatie heeft voor de komende jaren en hoe executives hier een bijdragen aan kunnen leveren. Ook zijn de persoonlijke doelen als executive belangrijk om in kaart te hebben, zodat alle activiteiten zullen bijdragen aan de persoonlijke en organisatie ambities van een executive. Mogelijke doelen kunnen zijn:

 • Groei in omzet
 • Aantrekken van talent
 • Carrièrekansen
 • Nieuwe proposities uitdragen
 • Naamsbekendheid en bereik
 • Etc.

Routine

 Wanneer executives starten met het delen van kennis via social media is het van belang om dit niet als quick win te zien. Wanneer er gecommuniceerd wordt vanuit executives zal dit gezien moeten worden als marathon en geen sprint. Werknemers, klanten en volgers verwachten activiteit. Wanneer deze activiteit ineens wegvalt en stopt breekt dit de geloofwaardigheid af van executives en organisaties. Zorg voor een duidelijk social media plan  en dat hier ook daadwerkelijk aan wordt gehouden.

KPI’s en stuurgetallen

Wat zijn de nieuwe stuurgetallen? Veel organisaties worstelen hiermee. Hoe meet je nou het succes van social media? Dit hangt af van de gestelde doelen zoals eerder benoemd. Zorg dat doelen SMART worden gemaakt en hang er stuurgetallen aan. Per doel heb je weer andere KPI’s. Een aantal voorbeelden:

 • Aantal sollicitaties
 • Groei in omzet
 • Aantal afspraken
 • Nieuwe klanten
 • Groei netwerk met potentiele en huidige klanten
 • Volgers
 • Engagements (likes/shares/comments)
 • Inbound leads en aanvragen
 • Website traffic

Branded content vs authentieke content

Authenticiteit is bij het positioneren van een executive cruciaal voor het maken van impact. Dit betekent dat content wat door kanalen van executives juist niet door marketing gebranded content moet zijn. Want wat is geloofwaardig? Een gelikt stuk content met marketing kreten erin verwerkt of een persoon die zijn of haar eigen blik of visie heeft op bepaalde thema’s? Ga dus voor persoonlijke impact!

Neem de organisatie mee

Tot slot maak je natuurlijk als organisatie de meeste impact wanneer je als 1 team online opereert. Zorg dus dat de gehele organisatie mee wordt genomen. Want alle personen binnen een organisatie kunnen bijdragen aan de welbekende “olievlek” online. Wanneer ieder individu een helder beeld heeft over de kracht van social media een ook weet hoe kanalen ingezet kunnen worden, wordt de impact van de executives online ook vele mate groter. Uiteraard is het belangrijk om duidelijk ook de persoonlijke voordelen helder te hebben voor iedereen binnen de organisatie, want vanuit intrinsieke motivatie komt de meeste energie!

Uiteraard is klinkt het makkelijker dan het daadwerkelijk is. De afgelopen 7 jaar heb ik meerdere executives begeleid in verschillende branches om meer uit social media te halen als individu en organisatie. Wil jij als executive ook starten met het incasseren van online kansen maar weet je niet waar je moet beginnen? Stuur mij dan een bericht en ik bied jou een gratis uur 1 op 1 executive coaching aan in een veilige omgeving.