Het valt niet meer te ontkennen: iedere organisatie moet iets met social selling. Maar alleen een training of een nieuwe tool is niet genoeg. Veel organisaties denken dat ze na het volgen van een eendaagse training social selling wel beheersen, maar helaas bestaat de social-selling wonderpil niet. Alles valt of staat met een duidelijke visie: hoe wil je als organisatie gezien worden, hoe ga je dat uitdragen en wat verwachten alle betrokkenen van social selling? Met andere woorden, hoe maken júllie online als team het verschil?

In veel sales plannen ontbreekt de digitale aanpak. Onze ervaring is, dat wanneer het management zelf vooral ervaring heeft met de traditionele product-push, de verandering maar moeizaam op gang komt. Op online gebied speelt het management geen voorbeeldrol des te frappanter dat diezelfde managers thuis wel digitaal naar oplossingen zoeken voor privézaken…

Om social selling te laten slagen, moet het management de volgende stappen zetten:

Een visie/richting bepalen

Wat willen we als organisatie met social selling bereiken? Social selling moet geen doel zijn maar een middel om een groter doel te bereik: meer omzet met hogere marges.

De koers vasthouden

Met name door geen concessies te doen aan medewerkers die zich niet houden aan de gemaakte afspraken. Niet alleen dragen ze niet bij, het is ook destructief voor de rest van de organisatie.

Het goede voorbeeld geven

Managers moeten zelf actief en relevant online aanwezig zijn en dat niet alleen aan de uitvoerende medewerkers overlaten. Zo kan management bijdragen aan de online aanwezigheid van de organisatie en laat management zien aan de operatie dat social selling serieus wordt genomen.

Duidelijke set online KPI’s

Om social selling tot succes te maken binnen een organisatie is het van belang dat management stuurt op de juiste KPI’s. Wat verwacht je van jouw team wanneer ze alleen worden afgerekend op bezoeken en offertes? Om social selling binnen het team de verdiende aandacht te geven is het cruciaal om online KPI’s mee te nemen. Denk aan: groei netwerk, afspraken geïnitieerd via online etc.

Uitdagen op doorontwikkeling

Het faciliteren van de hoogst mogelijke groei van de kwaliteit van het team. Zorg dus dat het team en de teamleden elke dag beter worden. Wanneer sales en marketingteams beter en efficiënter worden, is exponentiële groei mogelijk. Groei van het aantal personen in een team zorgt alleen voor een lineaire groei.

Nieuwe initiatieven aanjagen

Op de hoogte blijven van en aanhaken bij de laatste ontwikkelingen. Managers die zeggen meer tijd nodig te hebben of beweren dat hun organisatie er nog niet klaar voor is, moeten zich afvragen hoeveel tijd ze nog hebben voordat ze in hun sector hetzelfde overkomt als v&d in de Retail branche?

Resultaten inzichtelijk maken

Zorgen dat de vooruitgang meetbaar is en iedereen kan zien dat de organisatie niet stilstaat. Stel een doel: hoeveel procent van de omzet uit nieuwe klanten moet het resultaat zijn van de inspanningen van het team op social media?

Vieren van successen Zorg ervoor dat online successen bekend worden gemaakt en niet alleen het succes, maar ook hoe het succes is behaald. Het is natuurlijk zonde wanneer alle beste cases van social selling de best bewaarde geheimen blijven. Leer van elkaar en zorg voor positieve energie!

In deze blog heb ik het voornamelijk gehad over Social Selling. Online commercie gaat nog verder dan Social Selling. Social Selling is het slim inzetten van sociale media om omzetdoelen te overtreffen. Echter zijn er een stuk meer online tools om hierbij te helpen. Al deze tools, social media en systemen als team slim gebruiken is digital sales. Om jouw team mee te krijgen om bij te dragen aan de online doelen van de organisatie is een duidelijk social mediabeleid nodig. Download hier hoe je een ”Social Media Policy” afstemt op de bedrijfscultuur. Bestaande uit 3 belangrijke onderdelen, handige do’s en don’t, en een compleet reactie schema.