Routinematig online actief zijn is in het digitale tijdperk van nu belangrijker dan ooit. Om te kunnen concurreren op de huidige markt moeten organisaties en hun vakmensen alle digitale tools benutten die hen ter beschikking staan. Dat genereert meer gekwalificeerde leads, die op hun beurt kunnen leiden tot nieuwe zakelijke relaties of opdrachten. The Social Selling Company helpt organisaties bij de transitie naar een moderne dagelijkse online routine met behulp van een intensief trainings- & coachingstraject. Businessmanager bij EIFFEL Mischa van den Broeck en een team van meer dan 100 Eiffelaars sloten zo’n traject onlangs succesvol af. “Door middel van Social Selling willen wij de positie van EIFFEL als expert in de markt versterken.

Gefundeerd op talent

EIFFEL is een van de grote interim spelers in Nederland. “Bij EIFFEL bieden we oplossingen op het legal, finance en process-domein”, aldus Van den Broeck. “Als sparringpartner denken wij met de klant na over het benutten van kansen. Kansen die wij vervolgens met een team van experts omzetten in actie. Mét resultaatgarantie.” Alles begint en eindigt bij hun vakmensen, versterkt door kennis van data. Human Powered Data Driven noemen ze dat zelf. ‘’En niet onverdienstelijk want dit jaar zijn we door managers verkozen tot de top 10 van Nederland op het gebied van organisatieadvies”.

Profilering

Men was bij EIFFEL op zoek naar manieren om via de eigen mensen uit te dragen waar zij als organisatie voor staan. Van den Broeck: “We hebben heel veel kennis en kunde in huis, maar we slaagden er tot nog toe onvoldoende in om dat te etaleren naar de buitenwereld. In de huidige jungle van online geluid is het belangrijk om op te vallen en daarom wilden we onze mensen trainen op het gebied van Social Selling. Relevante content delen op social media, structuur aanbrengen in onze kennisuitingen door middel van blogs en artikelen, etc. Social Selling helpt ons om onderscheidend te zijn en op te vallen in de online omgeving.”

The Social Selling Company

Van den Broeck koos voor het trainingstraject van The Social Selling Company. “De focus ligt hier echt op de realisatie van gedragsverandering en het aanleren van een nieuwe routine, meer nog dan op de kennis van tooling en de LinkedIn-omgeving. Het team van The Social Selling Company gaat zelf als onderdeel van de groep het avontuur aan om die gedragsverandering samen in gang te zetten. En dat miste ik bij de andere partijen.”

“Gaat het om marketing, dan zijn je mensen je belangrijkste asset. Natuurlijk trekken sponsorships of een rode auto met het EIFFEL-logo de aandacht, maar wil je een inhoudelijke boodschap overbrengen dan zijn je experts je belangrijkste kanaal. Zeshonderd man die actief, relevant en bevlogen hun netwerk inspireren, daar kan geen marketingcampagne tegenop. Social Selling biedt zodoende een geweldig handvat als het gaat om het uitdragen van kennis en kunde en enthousiasme voor het vak.”

Build your Brand

Het traject van The Social Selling Company werd voorafgegaan door een interne Build Your Brand-training. Vanuit EIFFEL zelf. Van den Broeck: “Build Your Brand daagt je als Eiffelaar uit om de meerwaarde die jij creëert te definiëren, en voor wie je dat wilt doen. Die wetenschap is van belang voor het doorlopen van de Social Selling-training, omdat je die waarde online wil delen. Dankzij de Build Your Brand-training kan je verderop in het traject echt laten zien waar je voor staat.”

“Iedereen komt gedreven en enthousiast binnen bij EIFFEL en wil dan direct van alles dóen. Terwijl wij je eerst willen laten bepalen wat jouw waarde is. Waar sta je voor? Kortom: Wat is jouw merk? Het hebben van een herkenbaar merk is belangrijk om potentiële opdrachtgevers in te laten zien waarom ze nu juist jou als consultant in moeten huren.

Zekerheid en motivatie

Een Social Selling-traject kan vakmensen die iets te melden hebben over een drempel heen helpen. Ontbrak het hen aan de tools en de overtuiging om hun expertise te delen, nu durven zij van zich te laten horen. “Zo werkt het echt”, zegt Van den Broeck. “Na afloop van het traject voelen zij zich zeker over hun content, is het ‘eigen’ geworden. En dat zelfvertrouwen wordt nog versterkt als hun boodschap door hun netwerk goed wordt ontvangen. Alleen dat al is winst!” De online aanwezigheid van EIFFEL heeft inmiddels al meerdere leads gegenereerd.

Managing director Monique Noomen-Greve nam ook deel aan de training. Wellicht bedoeld als extra motivatie voor de rest van de deelnemers? Van den Broeck ontkent. “Niemand bij ons vindt het vreemd dat Monique meedoet en ik ben ervan overtuigd dat onze mensen het traject ook zonder haar aanwezigheid succesvol hadden afgelegd. Inschrijving was immers geheel op eigen initiatief en iedereen die wilde mocht meedoen.”

Monique Noomen-Greve: “Social Selling helpt onze consultants meer dan ooit om hun expertise over te brengen aan ons nieuwsgierige netwerk van klanten en volgers”

Ambassadeurs

Een trainingstraject als dit krijgt vaak de early adaptors snel mee, maar hoe behoud je het momentum om door te pakken? Van den Broeck onderkent dat het in een organisatie als EIFFEL soms lastig kan zijn om mensen aan elkaars kennis en impact te laten blijven bijdragen. “Maar het is een teamsport en de individuele kennis moet worden gebundeld. Degenen die nu actief zijn op social media zijn de positieve ambassadeurs voor het programma; die moet je blijven ondersteunen. We leggen niets op, maar willen hen enthousiast houden, bijvoorbeeld door het bewust vieren van hun successen.”

“Beschik je als organisatie over vakmensen die intrinsiek gedreven zijn om hun expertise naar buiten te brengen, dan is Social Selling een geweldig middel. Het zit namelijk in de natuur van de mens om trots te zijn op wat we weten en wat we kunnen. Voorzie je als bedrijf in die behoefte om kennis, kunde en ook die trots uit te dragen, dan laat je jouw mensen echt stappen zetten.”

Plan

Een gestructureerd plan om de overige Eiffelaars ook mee te krijgen, is volgens Mischa Van den Broeck wellicht niet nodig. “Kijk, iedereen is een merk, intern en extern. In kennisintensieve organisaties worden projecten vaak gegund aan iemand die zich op een onderwerp geregeld laat horen. Met Social Selling en Build Your Brand versterk je je eigen identiteit – jouw merk – bij klanten en bij collega’s. En dat draagt enorm bij aan jouw vindbaarheid voor een volgend project. Want mensen moeten je eerst kénnen voordat ze je weten te vinden.”

“Op die manier ben je dus zelf verantwoordelijk voor jouw carrière, jij bent de regisseur! En de vraag aan mensen die (nog) niet aan Social Selling doen is dan ook: wat is jouw merk, wat is jouw plan en wat doe jij eraan om dat uit te dragen?”

Wat houdt jou tegen om ook het verschil te maken met social selling?