IT-dienstverlener Qualogy uit Rijswijk startte eind 2017 aan een social selling-jaartraject bij The Social Selling Company. Hoe gaat het nu bij Qualogy? We spraken Accountmanager Paul Kaasenbrood over zijn ervaringen met het social selling-jaartraject én de vervolgstappen van het bedrijf.

Paul vertelt: “Social selling gaat over (nieuwe) kansen benutten. De eerste stap is bewustwording. Bewustwording dat er in het traditionele salesproces (marketing, lead, deal) een stap ontbreekt. Namelijk het onderzoek van de prospect zelf. Zij weten zelf vaak niet van te voren dat ze bij jou terecht gaan komen. Zo kan een prospect bijvoorbeeld doorgelinkt worden via social media of zoekopdracht in Google. Social selling helpt Qualogy zichtbaar worden op de juiste plek.”

Bewustwording omzetten in routine “De bewustwording was bij Qualogy al aanwezig. Iedereen begreep: we moeten iets met social selling. En dat was belangrijk om iedereen mee te krijgen in het traject om onze on- en offline routine aan te passen. Want alles valt of staat met de intrinsieke bereidheid van de gehele organisatie om deze routine aan te passen.”

Marketing en sales: efficiënt samenwerken “Naast routine gaat het ook om de inhoud. Wat is je value proposition? En waar vind je die dan? Klanten en prospects moeten direct zien wat je als bedrijf doet, mochten ze content van je tegenkomen. De samenwerking tussen marketing en sales moet op inhoud écht kloppen. Ze moeten op één lijn zitten en efficiënt samenwerken. Alles wat de organisatie communiceert moet complementair zijn. Ook daar heb je in het begin sturing voor nodig. Op een gegeven moment merk je dat je het steeds beter in de vingers krijgt.”

Managent als voorbeeldrol “Wil je echt het verschil maken met social selling? Dan is de voorbeeldrol van het management en het aansturen op de juiste KPI’s heel belangrijk. Ondanks de platte organisatie met weinig hiërarchie, heeft het management van Qualogy de verantwoordelijkheid genomen om er een succes van te maken.

Het is belangrijk dat de enthousiastelingen een voorbeeldrol aannemen én zo de rest stimuleren mee te gaan. Zo ben ik gaan vloggen. Is er nieuwe content gedeeld? Stuur iedereen in de groep een berichtje om het bericht te liken en te delen. Doe dit wel op een leuke manier. Dan krijg je iedereen mee. Bij Qualogy verspreiden wij onze content nu heel snel in een groot netwerk. Precies zoals The Social Selling Company ons heeft geleerd.”

Koers houden “Ondanks onze successen is het belangrijk elkaar scherp te houden. Een voorbeeld: kennisdeling is een belangrijk onderdeel geworden van onze marketingstrategie, want Qualogy is een kennisorganisatie. Onze kennis willen we niet alleen intern delen, maar ook naar buiten toe. Door middel van kennisevenementen. Social selling helpt ons bekendheid te genereren voor deze evenementen. Dit lukt alleen als iedereen de berichten in zijn netwerk deelt.”

Marketing- en salesoverleg “Social selling is ook een vast onderdeel geworden van Qualogy’s marketing- en salesoverleg. Daar stellen we onszelf een aantal vragen. Is onze aanwezigheid op social media nog op orde? Waar liggen nieuwe kansen? Hoe gaan we die benutten? Zo is het onderwerp echt op de agenda gekomen en houden we koers.”

Advies van Paul “Geloof je in de kracht van social selling? En zie je nog genoeg kansen op verbetering voor jouw organisatie? Zoek dan draagvlak voor een social selling-traject bij een groep beslissers in jouw organisatie.”

Wil je weten hoe de moderne sales machine en commerciële blauwdruk er voor jullie uitziet? Boek dan een inspiratiesessie en daag jezelf en je team uit het verschil te maken in de sector.