In de huidige wereld van commercie is het cruciaal dat er een goede samenwerking is tussen marketing en sales. Veel bedrijven zijn al aardig ver in social media marketing, maar vaak is er ook de perceptie dat dit hetzelfde is als Social Selling. Toch zijn social media marketing en Social Selling twee compleet verschillende activiteiten. Maar wanneer deze activiteiten worden gecombineerd, behaal je de hoogste resultaten!

Social media marketing

Social media marketing is het delen van content via bedrijfspagina’s en het inzetten van advertenties en bannering via social media. Met social media marketing, implementeren bedrijven online-strategieën om zo hun marketingcommunicatie en merkdoelen te bereiken.

Doelen van social media marketing:

 • Genereren van volgers

 • Verhogen van social media bereik

 • Versterken van een brand

 • Het verspreiden van bedrijfsinformatie

 • Genereren van leads (MQL’s)

 • Promoten van producten en diensten

Hoewel social media marketing erg belangrijk is, heeft het niet veel te maken met Social Selling. Wanneer je Social Selling inzet, zie je ook dat de social media marketingactiviteiten pas echt zijn vruchten gaan afwerpen: meer omzet. Maar wat houdt Social Selling dan in?

Social Selling

Social Selling is het professioneel en routinematig aanwezig zijn als team op social media door zelf relevante content te delen of te reageren op content van andere met als doel om extra omzet te generen en impact te maken in je sector. Verder is het van belang om structureel Je relevante netwerk vergroten en warme 1-op-1 relaties op te bouwen.

Doelen van Social Selling:

 • Warme 1-op-1 relaties opbouwen

 • Genereren van hotleads (SQL’s)

 • Vergroten relevante netwerk

 • Omzet genereren

 • Cross en upsell kansen identificeren

Eigenlijk is het grootste verschil tussen Social Selling en social media marketing (SMM) dat SMM vanuit marketing en naam van het bedrijf wordt gedaan en Social Selling door de sales en marketingmedewerkers zelf wordt uitgevoerd vanuit persoonlijke naam.

Waarom Social Selling?

Sinds de komst van internet kan de klant vrijwel alles opzoeken op zijn smartphone of computer en dus eerst zelf onlineonderzoek doen. Daardoor is het eerste stuk van de traditionele salesfunnel compleet verdwenen. Tenzij je je gedrag aanpast, kom je in het eerste deel van de klantreis niet meer voor. En dat stuk is nou juist belangrijk voor het genereren van leads, om het eerste contact te leggen met de toekomstige koper. Ben je niet of nauwelijks vindbaar, dan is je lead al verdwenen voordat je wist dat hij er was.

Gelukkig is er een oplossing om weer grip te krijgen op het eerste deel van de salesfunnel: social selling. Dankzij Social Selling zorg je ervoor dat klanten wél bij jouw bedrijf terechtkomen als ze zoeken op internet en social media. Door relevante content te delen en online op een professionele manier aanwezig te zijn, ben je in beeld bij klanten die online zoeken naar een oplossing (zelfs al eerder dan vroeger). En je hoeft niet te wachten tot ze naar je toe komen – je kunt ook zelf gericht achter potentiële klanten aan die online sporen achterlaten.

Benieuwd naar wat Social Selling voor jouw bedrijf kan betekenen? Download het gratis Social Selling stappenplan en maak de eerste stappen in Social Selling!

Stappenplan: http://bit.ly/SocialSellingStappenplan