Sales veranderde de afgelopen drie jaar meer dan in de 25 jaar daarvoor. De opkomst van het internet en social media speelden een grote rol in het veranderende gedrag van b2b-kopers. Voordat zij met een bedrijf in contact komen doen zij hun research online. Gemiddeld leest de huidige b2b-koper vijf stukken content voordat deze kiest om in zee te gaan met een bedrijf. Social Selling is daarom onmisbaar geworden en een nieuwe bedrijfsstrategie is cruciaal. Social Selling is de kunst van routinematig online relevant zijn – en daarmee altijd top-of-mind te zijn voor jouw prospects en huidige klanten. Na verloop van tijd kan je hierdoor jouw doelgroep op een warme manier benaderen om eens rond de tafel te gaan zitten.

Onze ervaring heeft geleerd dat onze klanten hun klanten beter bedienen en hierdoor hun omzet verhogen, wanneer zij Social Selling in de dagelijkse routine opnemen. Een training hier en daar is onvoldoende. De grote hoeveelheid informatie die wordt afgevuurd tijdens dit soort trainingen, zonder het in de praktijk te brengen, zorgt ervoor dat de informatie niet blijft hangen men daardoor op de traditionele manier sales blijft bedrijven. Door wekelijkse, hapklare informatie in de beginfase aan te reiken blijven de geleerde skills en informatie beter hangen. Een gedragsverandering is nodig om van Social Selling een succes te maken, door begeleiding over een langere periode uit te strijken. Na verloop van tijd is Social Selling een vast onderdeel in de dagelijkse routine.

Op basis van onze successen en uitdagingen van de afgelopen jaren, zijn dit de vier belangrijkste tips:

Begin klein

Veranderingen kosten tijd en gaan bijna nooit zonder weerstand. Wanneer een team de transitie doormaakt naar Social Selling spelen er verschillende soorten weerstand op. Successen zijn de beste manier om de weerstand te overwinnen of te laten verdwijnen. Groepen van twintig tot dertig personen zijn beter te sturen en te begeleiden dan een groep van honderd personen. Houd de groep daarom beperkt in het begin. Het team zal het verschil maken door Social Selling, wat terug te zien is in het aantal opdrachten en de verhoogde omzet die dit team genereert. De rest van de organisatie zal volgen door het zien van deze groei!

Tijdbesparing

Iedere salesvertegenwoordiger beaamt het: we komen tijd tekort. Het idee dat Social Selling bovenop de dagelijkse activiteiten komt te liggen is een taboe, het gaat juist tijd besparen. Hoe vaak ben jij al naar een afspraak gerend die achteraf zonde van je tijd bleek te zijn? Hoeveel tijd ben jij kwijt aan het individueel informeren van jouw prospects met hetzelfde verhaal, keer op keer? Door Social Selling schat jij beter in of een afspraak het waard is om er heen te rijden. Ook ben je minder tijd kwijt aan het uitleggen wat jouw organisatie doet en wat jouw rol is, door het creëren van een sterk persoonlijk merk via LinkedIn. De tijd die je in LinkedIn spendeert is geen verloren, maar gewonnen tijd.

Cruciale rol management

De voorbeeldrol van management wordt vaak gemist doordat de focus ligt op het enthousiasmeren van het uitvoerende team. Wanneer het management onzichtbaar is op LinkedIn en nooit content deelt, zijn de werknemers ook minder geneigd Social Selling volledig toe te passen. Ook is het ingrijpen van management cruciaal bij achterstallig gedrag. Wanneer iemand achterloopt in het programma, moet hier direct wat aan gedaan worden. Wanneer je dit niet direct tackelt, ben je vaak te laat. Volledige betrokkenheid van het management is nodig om de transitie tot een succes te maken.

Show your success

Het vieren van succes is een belangrijk onderdeel om het maximale uit Social Selling te halen. Deel bijvoorbeeld elke nieuwe deal via de App-groep, of via een bord in de gang. Je bedient ook je huidige klanten beter door middel van Social Selling. Je daagt je klanten continu uit op hun latente pijnen, waardoor je steeds meer meerwaarde creëert. De voordelen van Social Selling delen zorgen voor meer motivatie om Social Selling te omarmen of nog verder te verbeteren. Dit maakt het leuker voor zowel jezelf als voor de klant!

Wil je meer leren over wat Social Selling voor jouw organisatie kan betekenen? Boek dan een inspiratiesessie en daag jezelf en je team uit het verschil te maken met jullie organisatie.