Dit jaar begon met een mijlpaal en een mooie aanleiding voor een blogbericht: 2018 connecties in mijn netwerk (en daar bovenop nog een paar honderd volgers). Allereerst dank en welkom aan alle nieuwe connecties en volgers die ik (nog) niet persoonlijk heb kunnen spreken!

Toch heb ik er flink wat energie ingestoken om nieuwe connecties te leren kennen, om ze ‘waardevol te maken’ en te weten hoe ik waardevol voor hen kan zijn. Ik ben zelfs steeds selectiever geworden in het accepteren van connectieverzoeken. Dat laatste was helaas noodzakelijk!

Wel groei maar geen bloei

2017 was een roerig netwerkjaar. Steeds meer mensen lijken te denken dat ze een bepaald volume binnen hun LinkedIn-netwerk nodig hebben om voldoende bereik te hebben met hun berichten. Of om de kans om gevonden te worden te vergroten. Dit leidt tot het in het wilde weg uitnodigen van mensen die al een redelijk groot netwerk hebben, zonder begeleidende tekst, zonder een conversatie aan te gaan…. Ergerlijk! En dan de LIONS, de LinkedIn Open Networkers die met Jan en alleman linken… Ze lijken een opmars gemaakt te hebben en zetten ‘LION’ pontificaal in de kopregel van hun profiel. Ik heb vele uitnodigingen van dit soort mensen ontvangen maar geen één met een persoonlijke tekst erbij. Sterker nog, als ik informeerde naar de reden van de uitnodiging, dan kreeg ik zelfs geen bericht terug.

Laten we eerlijk zijn, dit heeft werkelijk niets te maken met effectief netwerken en al helemaal niets met social selling. Ik zou het eerder ‘anti-social’ of asociaal willen noemen.

Wat is een waardevolle connectie?

Hierbij zal iedereen waarschijnlijk een andere graadmeter hanteren. Zoals: een connectie persoonlijk gesproken hebben, iemand echt kennen, iemand die iets voor je kan betekenen op zakelijk gebied, iemand die je content regelmatig liket of deelt, een potentiële klant of werkgever…Vul maar aan.

Zelf hanteer ik de volgende ‘regels’ om waarde toe te voegen aan mijn netwerk

Stuur alleen connectieverzoeken met een begeleidende tekst

Jij vindt het toch ook super irritant om je lijst met connectieverzoeken te zien groeien terwijl er niemand tussen zit die de moeite neemt om zich persoonlijk voor te stellen? Offline verzamel je toch ook geen visitekaartjes van mensen die je niet gesproken hebt..? Zorg dus dat je jezelf altijd netjes voorstelt wanneer je vraagt om in iemands netwerk opgenomen te worden.

Toon interesse in de ander en geef de reden van je connectieverzoek aan

Nog zo’n inkopper: probeer niet alleen over jezelf te spreken, maar geef ook aan waarom de persoon die je uitnodigt een verrijking is voor jouw netwerk, of wat jou triggert in zijn of haar profiel tot het leggen van de connectie.

Start social selling als poortwachter van je eigen netwerk

Selecteer aan de poort door de conversatie te starten. Door in het overzicht van je connectieverzoeken te drukken op ‘Manage All’ (‘Alle beheren’), kun je degene die jou uitnodigt direct een bericht sturen, nog voordat je zijn of haar uitnodiging hebt geaccepteerd. Zie het als een voorselectie.

Een van mijn standaardberichten is (en hier maak ik allerlei variaties op):

“Beste XXX, hartelijk dank voor je uitnodiging om te linken. Is er op dit moment een directe aanleiding of kan ik je ergens mee helpen vanuit mijn netwerk of expertise?”

Hierop krijg ik in zo’n 50% van de gevallen een antwoord, waar ik dan eventueel op inga na het accepteren van het connectieverzoek. Dan is social selling voor mij al begonnen, want hier begint de conversatie met mijn prospect: interesse tonen, vragen stellen, actieve en latente pijnen naar boven halen.

Ik haal veel leads uit deze manier van netwerken!

Het zou een grote gemiste kans zijn wanneer ik het connectieverzoek klakkeloos zou accepteren of negeren. Desondanks moet ik toegeven dat ik, gezien de hoeveelheid verzoeken, niet áltijd de tijd heb om op iedere uitnodiging persoonlijk te reageren. In dat geval besluit ik na een snelle profielcheck of ik dit verzoek accepteer of afwijs. Maar ook al accepteer ik ze….. De conversie ligt op deze manier een stuk lager dan na enkele berichten over en weer. Er zijn weinig nieuwe connecties die zich spontaan aanmelden omdat ze iets van je willen kopen. Ze willen je eerst een paar keer online ‘zien’, relevante content van je lezen: het vertrouwen moet nog groeien.

Volg de volger

Een nieuwe volger is net zo goed een potentiële lead als iemand die je een connectieverzoek stuurt. Wanneer je een notificatie krijgt van een nieuwe volger is dat een goed moment om een bericht te sturen met eenzelfde soort tekst als hierboven. Bedank de volger voor de interesse in je profiel en vraag hem of haar ook direct om te linken.

Mocht je er af en toe één vergeten: volgers zijn, in de huidige LinkedIn layout, terug te vinden in het vak onder je dashboard.

Druk je op ‘volgers beheren’, dan krijg je een overzicht van je volgers. In feite is dat iedereen waaronder ‘follow’ staat.

Link met diegenen die het meest geëngageerd zijn met jouw content

Hiermee bedoel ik: zij die je artikelen, of andere content, delen met anderen, zien echt waarde in datgeen dat jij op LinkedIn plaatst. Daarom zijn het interessante leads en verdienen ze een uitnodiging om te linken. Je kunt daarbij een tekst gebruiken als: “Zullen wij linken, zodat je in de toekomst altijd direct op de hoogte bent van nieuwe content die ik post?”

De delers vind je in de statistieken van je blog of update, door de namen achter de Reshare-knop te zoeken.

Delete….? Ja delete! Verwijder contacten die je nooit tegenkomt op LinkedIn

Delete diegenen die nooit actief zijn op LinkedIn én met wie je geen warme connectie hebt. Zij behoren tot de niet actieve gebruikers van LinkedIn (zo’n 40% logt minder dan 1 keer per maand in) en zullen je berichten dus niet zien en je content niet verspreiden. Je zult de wat koudere relaties ook niet snel benaderen voor een introductie bij iemand uit hun netwerk. Dit is waar ik zelf de grens trek en af en toe mijn netwerk opschoon. Zodat er weer ruimte is voor het toevoegen van écht waardevolle contacten.

Is kwantiteit dan helemaal geen kwaliteit?

Zeker wel. Ook al kun je niet met iedereen in je steeds groter wordende netwerk intensieve, warme relaties onderhouden, maar je hebt nu eenmaal wel bereik nodig om zichtbaar te zijn en gevonden te worden. Zorg dus dat je altijd bent ingesteld op verdere netwerkuitbreiding.

► Hoe ga jij om met connectie verzoeken, welke ‘regels’ hanteer jij?

► Hoe breid jij je netwerk al actief uit met onbekenden?

► Met wat voor salesberichten heb jij succes op LinkedIn – of juist niet – in het benaderen van prospects?