Social Selling is hot en een waardevolle manier van werken. Met Social Selling versterk je je netwerk en je online merk om daarmee nieuwe leads en vervolgens een hogere omzet te genereren. Kennis van de juiste tools en het inzetten van de juiste content is enorm belangrijk.

Wanneer een organisatie Social Selling omarmt en integreert, zullen er meerdere leads, afspraken en klanten uit voortkomen. Ook kan Social Selling worden ingezet op huidige klanten, om zo relaties te versterken en de kans op cross- en upselling te vergroten. Vaak krijgen wij de vraag: ik ben nu al een maand bezig en heb nog geen nieuwe klant, wat doe ik verkeerd? De titel verklapt het al, dit komt doordat Social Selling pas zijn vruchten afwerpt na een langere periode. Een “lucky shot” na een week is altijd mogelijk, maar zeker niet de standaard.

De volgende fases moet je doorlopen voordat je een groei in omzet kan verwachten:

Fase 1: Professioneel aanwezig zijn

Voordat je actief aan de slag gaat met Social Selling, waarbij je intensief met je sociale profielen aan de slag gaat, is het cruciaal om deze eens goed aan te pakken. Zorg voor een perfect LinkedIn-profiel die klantgericht is geschreven. Verder is het belangrijk dat kanalen als Google+ en Twitter er goed uitzien. Vul je profiel zo volledig mogelijk aan en voorzie je profiel van een duidelijke, professionele foto. Zorg dat al je profielen dezelfde propositie hebben, waarbij LinkedIn en Twitter dezelfde geven aan bezoekers. Houd er ook rekening mee dat klanten en prospects je opzoeken op bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Al jouw sociale kanalen maken deel uit van je personal brand, bedenk dus goed hoe jij bekend wilt staan in je netwerk. Verder kan je ook je personal brand ontwikkelen door relevante content te delen over onderwerpen waar jij bekend om wilt staan. Deel jij continu interessante content over marketing, dan is de kans groot dat jouw netwerk bij jou aanklopt wanneer er vraagstukken zijn over marketing.

Kennis van de juiste tools is belangrijk, dit bespaart je veel tijd. Door gebruik te maken van de juiste tools kan je zien welke posts het best worden opgepakt door je netwerk, doe je eenvoudig statusupdates en kan je berichten inplannen voor een later moment.

Fase 2: Relevant zijn voor jouw netwerk

Na het maken van professionele online profielen, ben je klaar om relevante content te delen met je netwerk. Bij relevante content kun je denken aan het delen van artikelen met onderwerpen binnen jouw expertise, waarmee je informatie deelt met je publiek, maar ook continu verrassend blijft.  Door relevante content te delen, blogs te posten of te reageren op posts, word je een expert in je vakgebied. Let hierbij op dat je waarde toevoegt. Op bijvoorbeeld LinkedIn en Twitter komt veel content voorbij waar de ‘deler’ geen waarde toevoegt aan een artikel. Wanneer je klakkeloos artikelen deelt, val je niet op. Voeg waarde toe met een persoonlijk bericht wanneer je een afbeelding of tekst deelt. Deel relevante posts en comments en laat daarmee jouw expertise zien aan je netwerk. Reageer ook op interessante artikelen van anderen in je vakgebied. Ga bovendien slim om met prospects. Vóór het sluiten van een deal heb je meerdere contactmoment met de klant, waarmee je diegene beïnvloedt met de informatie die je deelt. Een sale volgt pas als er een degelijke, online relatie is opgebouwd.

Fase 3: Vergroten van jouw netwerk

Voor Social Selling is uitbreiding van je netwerk enorm belangrijk. Zorg ervoor dat je niet met iedereen gaat linken, maar dat je potentiële klanten, influencers en andere interessante personen aan je netwerk toevoegt. Een belangrijke vaardigheid voor het vinden van leads is het kunnen gebruiken van de zoekfuncties van LinkedIn en Twitter. Op LinkedIn kun je heel gericht zoeken naar prospects, omdat de zoekfuncties beter zijn dan bij andere platformen en de DMU eerder aanwezig is op LinkedIn. Wanneer je een lijst van interessante personen hebt gemaakt, is het ook van belang om te beschikken over de juiste technieken voor het toevoegen van deze potentiële contacten. Voeg bijvoorbeeld niet zonder enige aanleiding en zonder persoonlijk bericht personen toe. Je geeft immers ook niet je kaartje aan iemand zonder iets te zeggen.

Uiteraard is niet je hele netwerk online aanwezig. Word dus ook lid van netwerken en bezoek evenementen. Face-to-face contact en fysieke netwerken zijn en zullen altijd belangrijk blijven. Voeg personen die je offline ontmoet wel toe aan je online netwerk (als ze online aanwezig zijn). Je kunt via sociale media namelijk hun netwerken analyseren, wat ook weer afspraken of zelfs leads kan opleveren.

Fase 4: Routinematig fase 1,2 en 3 doorlopen

Zoals de titel al zegt, Social Selling is een marathon en geen sprint. Online investeringen kosten nu eenmaal tijd. Wanneer je de eerste drie fases op orde hebt, gaat het pas echt beginnen. Door de fases routinematig door te lopen en elke dag eventjes met Social Selling bezig te zijn, komen hot leads vanzelf binnen. Fase één hoef je minder regelmatig te doorlopen, voornamelijk fase twee en drie zijn belangrijke dagelijkse bezigheden. Kijk eens in de maand kritisch naar je sociale profielen. Klopt het nog wat er staat? Heb je de afgelopen maand nieuwe dingen bereikt die je kan toevoegen aan je profielen?

Blijf jezelf uitdagen en ontwikkelen door nieuwe, online skills aan te leren. Zoek regelmatig naar nieuwe toepassingen en houd updates in de gaten.

Wanneer je elke dag bezig bent met Social Selling, zal je de vruchten gauw kunnen plukken. Hieronder volgen enkele tips om een goede Social Seller te worden:

Dagelijks

 • Check je sociale media berichten

 • Reageer op updates

 • Handel connectie verzoeken af

 • Kijk wie er op jouw berichten heeft gereageerd

 • Kijk wie er op je profiel heeft gekeken

 • Open tools zoals Google Alerts en Feedly

 • Zoek prospects

 • Waar zijn jouw klanten en prospects op het moment mee bezig?

Wekelijks

 • Deel een paar keer per week een update

 • Bekijk wat er in LinkedIn-groepen gebeurt

 • Volg bedrijven

 • Waar zijn jouw concurrenten op het moment mee bezig?

Maandelijks

 • Probeer eens in de maand of twee maanden een blog te schrijven

 • Werk je sociale profielen bij

 • Loop je berichten eens goed door

 • Stuur follow-ups

Social selling is een must voor toekomstbestendige bedrijven van nu. Wanneer jij en je team over de juiste skills beschikken, zal jullie omzet groeien. Investeer samen met jouw team en organisatie in een traject waarbij jullie worden getraind en ondersteund op het gebied van Social Selling! Succes!